Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Špijunska folija za efekat “Velikog brata”

Specijalnom reflektujućom folijom postiže se efekat "špijunskog" prozora koji samo jednoj strani omogućava da vidi dešavanja sa druge strane, a da je pritom ta druga strana ne vidi.
Ogledalo (špijunska) folija
Špijunske folije koristi se u policiji, na aerodromima, ali i raznim drugim poslovnim i stambenim objektima kada je potrebno obezbediti privatnost, pa čak i u industriji zabave. Na slici se vide špijunske folije koje je Black Glass tim montirao u kući Velikog brata.

Pomenuti efekat “Velikog brata” postiže se povećanjem razlike u količini svetlosti između dve strane. Dakle, potrebna je veća količina svetlosti na posmatranoj strani nego na posmatračkoj strani. Tada strana kod koje je manje svetlosti može da vidi sva dešavanja, a strana kod koje je više svetlosti vidi smo ogledalo.

U slučaju kristalno čistog stakla, ovaj efekat se može postići razlikom u količini svetlosti približnog srazmera 250:1. Međutim, sa folijama se ova razlika znatno smanjuje.

Najpopularnija folija koja se već godinama koristi za postizanje “špijunskog prozora“ svakako je srebrna reflektujuća Llumar folija R20 SR HPR, koja ovaj efekat omogućava već u srazmeru 7:1. A najnoviji Llumar proizvod za postizanje špijunskog efekata je folija RN 07 GR SR HPR, koja ima isti efekat već kod srazmera 2:1!