Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Samolepljive folije za staklo

Postoji više vrsta samolepljivih folija za stakla, a njihova glavna razlika je u njihovoj nameni i funkcionalnim karakteristikama. Prema tome, razliku se dekorativne, termoizolacione i sigurnosne folije za stakla.
Samolepljive folije za stakla

1. Dekorativne samolepljive folije za staklo


Za razliku od termoizolacionih i sigurnosnih folija koje su uglavnom potpuno providne, dekorativne samolepljive folije su potpuna suprotnost tome. Njih ćete na staklu odmah uočiti jer im je cilj dekoracija i ukrašavanje staklenih površina, a često i vizuelna zaštita privatnosti.

Sa samolepljivim dekorativnim folijama za staklo možete brzo promeniti izgled Vašeg doma ili poslovnog prostora. U ponudi je veliki broj dekorativnih folija, od klasičnih jednobojnih do najrazličitijih motiva i boja, kao i dizajn po zahtevu. Zbog toga ove folije često nazivaju vitražne folije ili samolepljive tapete za staklo.

Najpopularnije dekorativne folije su peskirne folije koje prave utisak mat stakla. One propuštaju svetlost, a istovremeno onemogućavaju da se vidi šta je sa suprotne strane stakla. Najčešće se koriste za prozore, vrata i staklene panele, kao i tuš kabine u cilju stvaranja vizuelne pregrade. Peskirne folije mogu imati i razne motive na sebi.

Pored samolepljivih folija za staklo, postoje i samolepljive folije koje mogu da se koriste na različitim površinama kao što su zid, drvo, pločice, metal itd. U ponudi je veliki broj dezena ovih folija, pa se tako mogu naći folije koje izgledaju kao mermer, kamen, drvo, folije sa šljokicama i mnoge druge.

Ukoliko želite da Vaš prostor unapredite sa samolepljivim dekorativnim folijama, važno je da znate da na tržištu ima jako puno folija lošeg kvaliteta koje se brzo odlepljuju, pucaju, menjaju boju i sl. Ukoliko Vam treba privremeno rešenje, ove folije mogu da Vam posluže. Međutim, ukoliko tražite trajnije rešenje možete se odlučiti za neke od kvalitetnih folija poznatih svetskih proizvođača uz koje se dobija pismena garancija od 2 do 10 godina.

Kada je u pitanju montaža samolepljivih folija, ukoliko imate male staklene površine i koristite jeftinije privremene folije, onda možete probati sami, jer kada dođe do greške, šteta neće biti velika pa možete probati ponovo sa novom folijom. Međutim, ako su u pitanju veće staklene površine i kvalitetnije, malo skuplje folije, predlažemo Vam da angažujete profesionalnog montažera kako bi izbegli oštećenje folije.

2. Termoizolacione folije za staklo


Ovo su najtraženije samolepljive folije jer pružaju predstavljaju najbolje rešenje za toplotnu i UV zaštitu. Tokom letnjih vrućina ove folije odbijaju solarno zagrevanje i mogu sniziti temperaturu u prostoru i do 15ºC, čineći prostor prijatnijim za boravak i rad. Pored toga, blokiraju 99% UV zraka. Zbog toga ove folije nazivaju klima folije, solarne, stopsol ili UV folije.

Postoji više verzija samolepljivih termoizolacionih folija za stakla. Najviše se koriste reflektujuće folije koje pružaju najbolju toplotnu zaštitu. Kada se postave na staklo prave efekat sličan ogledalu. Pored njih postoje nereflektujuće folije koje koje su blago tonirane, kao i potpuno providne UV folije sa nešto nižom toplotnom zaštitom.

Posebno se izdvajaju energetski efiksane samolepljive folije koje imaju dvojaku fukciju: “leti hlade, a zimi greju“. Ove folije tokom leta odbijaju solarno zagrevanje, dok tokom zime zadržavaju toplotu koja bi inače odlazila kroz prozorsko staklo. Na taj način u velikoj meri doprinose energetskoj efikasnosti, smanjujući troškove grejanja i hlađenja.

Ukoliko želite da Vaš prostor osvežite sa termoizolacionim samolepljivim folijama, važno je da znata da od kvaliteta folije direktno zavisi kolika će biti toplotna zaštita koju ona obezbeđuje. Dok kod dekorativnih folija možda možete da uštedite kupovinom manje kvalitetnih folija, kod termoizolacionih folija to nemojte raditi, jer onda njihovo postavljenje gubi smisao.

Kada je u pitanju ugradnja ovih folija, naša preporuka je da za to angažujete stručna lica. Posebno ako su u pitanju veće staklene površine, jer su tada veće mogućnosti za greške i oštećenje folije. Kada je stručno postavljena, folija za stakla značajno poboljšava funkcionalnost staklenih površina, što se ogleda u uštedi energije, većem komforu i boljoj zaštiti.

3. Sigurnosne samolepljive folije za stakloOvo su folije koje štite od provala i povreda. Zbog toga ih još zovu bezbednosne folije, pancir folije ili antivandal folije. One značajno produžavaju vreme potrebno za razbijanje stakla i otežavaju lomljenje, pa tako smanjuju rizik od krađe.

Staklo na kome je postavljana samolepljiva sigurnosna folija mnogo se teže lomi. U slučaju da dođe do lomljenja usled nekih vanrednih situacija, folije omogućavaju da se razbijeno staklo zadrži na mestu, odnosno u komadu. Na taj način, sprečavaju se eventualne povrede koje mogu nastati usled raspršivanja izlomljenog stakla.

Kod sigurnosnih samolepljivih folija, kvalitet je najvažniji. Iz tog razloga, naša preporuka su sigurnosne folije koje su prošle evropski EN i američki ANSI test sa odličnim ocenama. Sigurnosne folije su dostupne u različitim debljinama koje utiču na njihov bezbednosni efekat. Uglavnom se prave kao potpuno providne i optički čiste, ali postoje i reflektujuće sigurnosne folije sa toplotnom zaštitom i efektom ogledala. Za postavljanje sigurnosnih folija neophodna je stružna montaža.

Black Glass montažeri su prošli profesionalnu obuku za ugradnju folija na građevinskim objektima. Budite sigurni da Black Glass montažeri imaju najsavremenije alate i tehniku da izvrši montažu folije po svetskim standardima. Na ugrađene folije, Black Glass daje pismenu garanciju od 10 godina. Pozovite nas za savet, konsultaciju i zakažite 063 / 8229 – 096.