Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Najčešće postavljana pitanja o folijama za stakla

Jedan od najboljih načina za unapređenje funkcionalnosti staklenih površina jeste ugradnja folija za prozorska stakla. Puno je pitanja o vrstama folija za stakla i prozore, njihovim karakteristikama i namenama, načinu postavljanja, održavanju i garanciji. Ovo su neka od najčešćih pitanja o folijama za stakla.1. Koje folije su najbolje za zaštitu od sunca?


Termoizolacione folije za prozorska stakla su najefikasnije rešenje za zaštitu od sunca. Ove folije u letnjem periodu mogu sniziti temperature u prostoru i za 15 stepeni zbog čega se još zovu klima folije ili stopsol folije.

Najtraženije termoizolacione folije su reflektujuće folije koje pružaju najbolju toplotnu zaštitu. Ove folije stvaraju efekat ogledala pa tako ulepšavaju i arhitekturu objekta.

2. Da li postoje folije koje štite od sunca a da ne prave efekat ogledala?


Postoje nereflektujuće termoizolacione folije koje su vrlo blago tonirane i obezbeđuju dobru toplotnu i UV zaštitu bez efekta ogledala. Sa ovim folijama staklo dobija elegantan izgled i blagi efekat dim stakla.

Pored ovih folija izdvajamo i UV foliju koja je potpuno providna i pruža odličnu UV zaštitu i nešto manju toplotnu zaštitu. Idealna je za izloge gde nije zgodno menjati izgled stakla.

3. Da li prozorska stakla na kući mogu da se zatamne kao auto staka?


Folije za auto stakla se ne mogu koristiti za stakla na građevinskim objektima, budući da je reč o staklima različite strukture. Za ovu namenu koriste se posebne folije za ravna stakala.

Ukoliko želite tonirana stakala i zaštitu od sunca najbolji izbor su termoizolacione folije za stakla. Ove folije stvaraju blago zatamnjenje stakla, a neke od njih sa spoljne strane stvaraju i efekat ogledala. Folije sa većim stepenom reflaksije pružaju bolju toplotnu i UV zaštitu.

4. Da li postoje folije koje “leti hlade, a zimi greju”?


Folije za energetsku efikasnost pružaju zaštitu od sunca u letnjem periodu, dok tokom zime sprečavaju odlazak toplote kroz staklene površine. Na ovaj način folije smanjuju troškove grejanja i hlađenja. Kroz uštedu u potrošnji energije, investicija za folije može da se isplati već za 3 godine.

5. Koja folija je najbolja za zaštitu privatnosti?


Reflektujuće ogledalo folije su idealno rešenje za zaštitu privatnosti od znatiželjnih pogleda. Ove folije ne sprečavaju propuštanje dnevne svetlosti i omogućavaju normalnu vidljovst iznutra uz minimalno zatamnjenje stakla. Pored toga, ogledalo folije pružaju najbolju toplotnu i UV zaštitu.

Tokom dana, gledano sa spoljne strane, reflektujuće folije izgledaju poput ogledala tako da onemogućuju vidljivost spolja. Međutim, tokom noći, kada se upale svetla u unutrašnjosti prostora, situacija je obratna, pa se u noćnim uslovima savetuje upotreba zavesa ili roletni kako bi se obezbedila potpuna privatnost.

Drugo rešenje za zaštitu privatnosti mogu biti ukrasne folije, među kojima su najtraženije peskirne folije koje stvaraju efekat peskiranog stakla. Ove folije onemogućavaju vidljivost sa obe strane stakla. Iste su tokom dana i tokom noći.

6. Da li sa folijom može da se napravi špijunsko staklo?


Za efekat špijunskog prozora koristi se špijunska folija koja ima najveći stepen refleksije, odnosno koja pravi potpuni efekat ogledala. Na taj način se omogućava da samo jedna strana vidi sve sa druge strane, a da je pritom ta druga strana ne vidi. Ta druga strana će na staklu videti samo ogledalo. Važno je da napomenemo da ogledalo folije funkcionišu prema jačini svetlosti. Uvek će se videti ona strana stakla kod koje je jače svetlo.

7. Da li svaka folija pruža zaštitu prilikom pucanja stakla?


Sve folije zadržavaju razbijeno staklo na mestu, odnosno sprečavaju rasipanje sitnih komada stakla. Ipak, folije koje omogućavaju najbolju zaštitu od opasnosti koje uzrokuje slomljeno staklo jesu sigurnosne folije. Staklo koje ima sigurnosnu foliju se jako teško lomi, a u slučaju lomljenja, folija ne dozvoljava raspršivanja stakla i tako sprečava eventualne povrede.

8. Koja folija je najbolja za zaštitu od provala?


Ukoliko želite da ojačate i zaštitite staklo od provala, najbolje rešenje su sigurnosne, odnosno pancir folije. Ove folije su idealne za korišćenje u oblastima gde su prozori ili druge staklene površine izložene razbijanju zbog provala ili vandalizma. Sigurnosne folije su dostupne u različitim debljinama. Što je folija deblja, ona više ojačava staklo i značajno produžava vreme koje je potrebno da se takvo staklo slomi.

9. Da li postoji folija koja štiti od sunca i provala istovremeno?


Postoje sigurnosne folije koje u sebi imaju toplotne i UV filtere i pružaju odličnu zaštitu od sunca. Ove folije blago zatamnjuju staklo i imaju refleksiju, odnosno blagi efekat ogledala.

10. Da li se mogu uraditi folije sa štampom prema zahtevu?


Ukoliko želite foliju sa logotipom firme, ili nekim specijalnim dizajnom, Black Glass će izraditi namensko rešenje prema vašem zahtevu. Dekorativne folije se izrađuju u različitim bojama i dezenima. Najtraženije su peskirne folije koje mogu da se katuju po zahtevu klijenta.

11. Kako se postavlja folija i da li je možete postaviti sami?


Većina folija za stakla se postavlja sa unutrašnje strane stakla, a samo pojedine folije se mogu postaviti sa spoljne strane. Black Glass montažeri su prošli profesionalnu obuku za ugradnju folija na građevinskim objektima i koriste najsavremenije alate i tehnike za ugradnju folija. Kada foliju ugrađju sertifikovani montažeri, neće doći do odlepljivanja, gužvanja ili pojave mehurića na foliji.

12. Da li se prilikom skidanja folije oštećuje staklo?


Folije možete skinuti u bilo kom trenutku i vratiti staklene površine u prvobitno stanje, bez ikakvog oštećenja.

13. Kako se folije održavaju?


Folije ne zahtevaju specijalno održavanje. Nakon postavljanja folije, staklene površine možete čistiti uobičajenim sredstvma za čišćenje, papirnim ubrusima ili krpama za čišćenje stakla. Kvalitetne folije imaju Anti-Scratch zaštitni sloj protiv habanja, ali treba izbegavati korišćenje oštrih predmeta kao i kod stakla bez folija.

14. Kolika je garancija na folije?


Black Glass na ugradjene folije daje garanciju do 10 godina.

Za više informacija o folijama za stakla možete nas pozvati na sledeće brojeve telefona:
Beograd: 063 / 8229 - 096
Banja Luka: 066 / 409 - 409
Sarajevo: 061 / 313 - 315