Meni

Reflektujuće (ogledalo) folije

Reflektujuće folije predstavljaju najbolji izbor kada je u pitanju zaštita od toplote i sunčevog odsjaja, ali i postizanje efekta ogledala zbog čega se i zovu ogledalo ili špijun folije. Istovremeno, ove folije omogućuju veću privatnost korisnicima prostora.
Reflektujuće folije funkcionišu prema jačini svetla. Na strani gde je jače svetlo, folija će imati jači ogledalo efekat. Tokom dana, gledano sa spoljne strane, reflektujuće folije izgledaju poput ogledala tako da se ne vidi šta se dešava unutar objekta, dok omogućuju normalnu vidljivost iznutra. Međutim, tokom noći, kada se upale svetla, situacija je obratna. Dakle, kada je napolju mrak, potrebno je postaviti zavese, roletne ili pronaći neko drugo rešenje za potpunu privatnost.

Zbog ove svoje karakteristike, odnosno činjenice da poseduju efekat ogledala, a da istovremeno pružaju izuzetnu toplotnu izolaciju, reflektujuće folije predstavljaju izvanredno rešenje za poslovne prostore. U periodu standardnog radnog vremena (9-17h), odnosno u periodu najjače dnevne svetlosti, reflektujuće folije pokazuju svoje prednosti. Upravo zbog toga, poslovne staklene zgrade širom sveta poseduju efekat ogledala. Reflektujuće folije se posebno preporučuju za proizvodno-poslovne prostorije i druge prostore čiji je primarni cilj izuzetna termička izolacija. Takođe, reflektujuće folije su idealne za sve prizemne objekte, jer pružaju zaštitu od znatiželjnih pogleda komšija i prolaznika.

Reflektujuće folije pružaju najveći stepen toplotne i UV zaštite, a ujedno propuštaju svetlost i omogućuju jasnu vidljivost. Uz primenu reflektujućih folija postiže se značajno smanjenje temperature prostora koji postaje svežiji i prijatniji za rad, što utiče i na produktivnost zaposlenih.

Sprečavanje odsjaja je još jedna veoma važna osobina reflektujućih folija. Blještava svetlost u prostorijama koje se nalaze na sunčanoj strani može da bude veoma iritirajuća, posebno tokom rada na računaru, i može bitno uticati na smanjenje koncentracije pri radu. Ugradnjom reflektujućih folija u potpunosti se sprečava odsjaj na prozorskoj površini.

Reflektujuće folije u velikoj meri mogu uticati i na estetiku i arhitekturu objekta, iako je ovaj vizuelni efekat često u drugom planu u odnosu na brojne praktične prednosti folija. Ove folije su dostupne u različitim nijansama, odnosno stepenu refleksije.